Jesteś tutaj: benjamin.edu.pl > Szkoła > Po co czytać

Technikum gastronomiczne

Według wszelkich rankingów w Polsce wśród zawodów na, które znajduje się największe zapotrzebowanie jest zawód kucharza. Technikum gastronomiczne Po gimnazjum warto więc składać papiery do technikum gastronomicznego. Po edukacji w tej placówce można bowiem realizować się na wiele różnych sposobów- niekoniecznie trzeba być kucharzem w takim pojęciu jak każdy ten zawód ocenia. Można zostać specjalistą od żywienia, dietetykiem. Nauka w technikum daje bowiem podstawy do tego by ten rodzaj zawodu wykonywać. Wśród przedmiotów znajdujących się w podstawie programowej są podstawy żywienia, technologia żywności czy podstawy dietetyki. Uczniowie techniko gastronomicznych przygotowywani są ponadto do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Technikum gastronomiczne Wybór profilu klasy jest równie szeroki. W technikach gastronomicznych oferowany jest tradycyjny profil, za pomocą którego można zdobyć tytuł technika kucharza. Dostępne sa ponadto inne profile w postaci technika dietetyka czy technika żywienia. Nauka w technikum nie zamyka drogi do dalszego kształcenia. Tak jak uczniowie liceum, uczniowie technikum mogą przystąpić do egzaminu maturalnego. Technikum gastronomiczne Jeśli uda im się zdać na odpowiednio wysokim poziomie drzwi niemal każdej uczelni stoją przed nimi otworem. Źródło: http://gimnazja-rekrutacja.pl/